Menu

svetlik zahlinice

Jídelníček

21. - 25. 1. 2019

 

Pondělí: Ranní svačina:      chléb, tresčí játra, ovoce, inka

21. 1.    Oběd:                     polévka bramborová s jáhly

                                           těstoviny se šunkou a zeleninou,

                                           mrkvový salát, čaj

            Odpolední svačina: dalamánek, česnekové máslo, kápie, malkao 


 

Úterý: Ranní svačina:        chléb, šunková pěna, ovoce, bikava

22. 1.  Oběd:                     polévka čočková

                                          treska zapečená s pórkem a sýrem,

                                          brambory, čaj

         Odpolední svačina:  litý perník, kakao


                                                    

Středa:  Ranní svačina:      chléb, pěna z pečené tresky, ovoce, čaj

23. 1.   Oběd:                     polévka gulášová z hovězího masa

                                           krupicová kaše s malinovým přelivem, čaj   

           Odpolední svačina: rohlík, plátkový sýr, rajče, čaj 


 

Čtvrtek: Ranní svačina:      chléb, špenátová pomazánka, ovoce, mléko

24. 1.     Oběd:                    polévka zeleninová s vejci

                                           hovězí kostky po znojemsku, těstoviny,

                                           salát, čaj  

           Odpolední svačina:  dalamánek, pažitkové máslo, kedluben, kakao


 

Pátek:   Ranní svačina:        chléb, tvarohová pěna, ovoce, inka

25. 1.   Oběd:                      polévka kuřecí vývar s masem a nudlemi

                                            vepřový plátek na kmíně, rýže s pohankou,

                                            salát, čaj  

            Odpolední svačina: vánočka, med, malkao         

            

                                               DOBROU CHUŤ!

  

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ


 

 

Odpolední svačina:  

Odpolední svačina: bageta s pěnou z kuřecího masa,

                                            kedluben, čaj 

Odpolední svačina: 

Odpolední svačina: