Menu

svetlik zahlinice

Jídelníček

16. - 20. 9. 2019

 

Pondělí: Ranní svačina:      chléb, tuňáková pěna, ovoce, inka

16. 9.     Oběd:                    polévka drožďová

                                          bramborový guláš s párkem, chléb, čaj   

           Odpolední svačina: chléb, tvarohová pomazánka, kedluben, malkao


 

Úterý: Ranní svačina:       chléb, vajíčková pěna, ovoce, bikava

17. 9.  Oběd:                     polévka špenátová

                                         hovězí maso po znojemsku, rýže,

                                         rajčatový salát, čaj

         Odpolední svačina:  chléb, máslo, džem, granko


                                                    

Středa:  Ranní svačina:      chléb, pěna z hovězího masa, ovoce, čaj

18. 9.   Oběd:                     polévka drůbková s krupicovými nočky

                                           buchtičky s krémem, čaj

           Odpolední svačina: veka, máslo, debrecínská pečeně, kápie, čaj


 

Čtvrtek: Ranní svačina:      chléb, kedlubnová pěna, ovoce, malkao

19. 9.    Oběd:                    polévka rajčatová

                                          čočka zadělávaná, vejce, chléb, čaj  

         Odpolední svačina:   tvarohový závin, kakao


 

Pátek:   Ranní svačina:        cereální kuličky, mléko, ovoce, čaj

20. 9.   Oběd:                      polévka vývar s játrovými nočky a nudlemi

                                            vepřové maso na paprice, žemlový knedlík, čaj    

          Odpolední svačina:   rohlík, máslo, plátkový sýr, rajče, čaj

 

                                            DOBROU CHUŤ!

  

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ