Menu

svetlik zahlinice

Jídelníček

20. - 24. 5. 2019

 

Pondělí: Ranní svačina:      chléb, rybí pomazánka, ovoce, čaj

20. 5.      Oběd:                    polévka špenátová s pohankou a vejci

                                          zapečená treska, brambory, čaj             

           Odpolední svačina: bageta, tavený sýr, rajče, kakao


 

Úterý: Ranní svačina:       chléb, šunková pěna, ovoce, kakao

21. 5.  Oběd:                    polévka hovězí vývar s drožďovými nočky

                                         kuře pečené na másle, rýže s pohankou,

                                         červená řepa, čaj

         Odpolední svačina:  rohlík, pomaz. máslo, kedluben, inka 


                                                    

Středa:  Ranní svačina:      chléb, kuřecí pěna, ovoce, caro

22. 5.   Oběd:                     polévka fazolová

                                           vepřový plátek na hořčici, těstovimy,

                                           míchaný salát, čaj

           Odpolední svačina: bageta, tavený sýr, ředkvička, malkao


 

Čtvrtek: Ranní svačina:      chléb, pěna z hovězího masa, ovoce, čaj

23. 5.    Oběd:                    polévka zeleninová s jáhly

                                          svíčková na smetaně, kynutý knedlík, čaj  

         Odpolední svačina:  vánočka, máslo, džem, granko 


 

Pátek:   Ranní svačina:        chléb, zeleninová pěna, ovoce, inka

24. 5.    Oběd:                      polévka bramborová s kroupami

                                            čočka na kyselo, vejce, chléb, čaj      

          Odpolední svačina:   slunečnic. chléb, máslo, plátkový sýr,     

                                            paprika, čaj

 

                                            DOBROU CHUŤ!

  

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ


 

 

Odpolední svačina:  

Odpolední svačina: bageta s pěnou z kuřecího masa,

                                            kedluben, čaj 

Odpolední svačina: 

Odpolední svačina:  

vepřové po pražsku, rýže s pohankou,

                                           salát, čaj