Menu

svetlik zahlinice

Jídelníček

18. - 22. 11. 2019

 

Pondělí: Ranní svačina:      chléb, sardinková pěna, ovoce, inka

18. 11.  Oběd:                    polévka čočková

                                          zapečená treska se sýrem a bylinkami,

                                          brambory, salát, čaj

           Odpolední svačina: chléb, tavený sýr, paprika, kakao


 

Úterý:  Ranní svačina:       chléb, pomaz. z pečené ryby, ovoce, čaj

19. 11. Oběd:                     polévka dýňový krém s krutony

                                          krůtí maso na pórku, rýže, salát, čaj

         Odpolední svačina:  vánočka, povidla, granko


                                                    

Středa:  Ranní svačina:      chléb, drůbeží pěna, ovoce, caro

20. 11. Oběd:                     polévka hovězí vývar s drožďovými nočky

                                          špenát, hovězí maso, brambory, čaj

           Odpolední svačina: chléb, vaječná pěna, rajče, kakao


 

Čtvrtek: Ranní svačina:      chléb, pěna z hovězího masa, ovoce, čaj

21. 11.  Oběd:                    polévka zeleninová s pohankou

                                          fazolový guláš s párkem, chléb, čaj

         Odpolední svačina:   dalamánek, máslo, šunka, kedluben, caro


 

Pátek:   Ranní svačina:        chléb, pěna z ovesných vloček, ovoce, malkao

22. 11.  Oběd:                      polévka frankfurtská

                                            květákový nákyp s brokolicí, bramborová kaše,

                                            červená řepa, čaj   

          Odpolední svačina:   chléb, česnekové máslo, ředkvička, mléko

 

                                            DOBROU CHUŤ!

  

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ