Menu

svetlik zahlinice

Jídelníček

25. - 29. 3. 2019

 

Pondělí: Ranní svačina:      chléb, pěna z tresčích jater, ovoce, inka

25. 3.    Oběd:                     polévka čočková

                                           treska se zapečenými fazolkami a smetanou,

                                           brambory, čaj

            Odpolední svačina: chléb, tavený sýr, rajče, kakao 


 

Úterý: Ranní svačina:       chléb, pomazánka z tresky, ovoce, malkao

26. 3. Oběd:                      polévka dýňová s krutonky

                                          krůtí maso, brokolice, pórek, rýže,

                                          salát, čaj

         Odpolední svačina:  vánočka, povidla, granko  


                                                    

Středa:  Ranní svačina:      dalamánek, drůbeží pomazánka, ovoce, caro

27. 3.    Oběd:                    polévka hovězí vývar s drožďovými nočky

                                           špenát, brambory, vařené hovězí maso, čaj 

           Odpolední svačina: chléb, vajíčková pěna, kápie, mléko 


 

Čtvrtek: Ranní svačina:      chléb, pěna z hovězího masa,ovoce, kakao

28. 3.    Oběd:                    polévka zeleninová s pohankou 

                                          fazolový guláš s párkem, chléb, čaj

          Odpolední svačina:  rohlík se šunkou, ředkvička, čaj


 

Pátek:   Ranní svačina:        chléb, pěna z ovesných vloček, ovoce, mléko

29. 3.   Oběd:                      polévka franfurtská

                                           vepřové maso na hořčici, těstoviny,

                                           salát, čaj  

           Odpolední svačina: veka, nutela, bikava                             

                        

                                               DOBROU CHUŤ!

  

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ


 

 

Odpolední svačina:  

Odpolední svačina: bageta s pěnou z kuřecího masa,

                                            kedluben, čaj 

Odpolední svačina: 

Odpolední svačina:  

vepřové po pražsku, rýže s pohankou,

                                           salát, čaj