Menu

Jídelníček

17. - 21. 12. 2018

 

PondělíRanní svačina:       chléb, sardinková pěna, ovoce, inka

17. 12.   Oběd:                    polévka selská

                                           treska se sýrem a smetanou, brambory, čaj   

            Odpolední svačina: chléb, máslo, plátkový sýr, kápie, malkao 


 

Úterý: Ranní svačina:        bageta, pěna z pečené tresky, ovoce, bikava 

18. 12.Oběd:                     polévka fazolová

                                         pečené kuře, rýže, zeleninový salát, čaj

         Odpolední svačina:  rohlík, pažitkové máslo, kakao


 

Středa:  Ranní svačina:       chléb, kuřecí pomazánka, ovoce, granko

19. 12.  Oběd:                     polévka kuřecí vývar s drožďovými nočky

                                           rizoto s vepřovým masem, salát, čaj 

           Odpolední svačina: veka, nutela, caro


 

Čtvrtek: Ranní svačina:      jogurt, piškoty, čaj 

20. 12.  Oběd:                     polévka dýňová s krutony

                                           pečené vepřové maso, zelí, knedlík, čaj  

           Odpolední svačina: dalamánek, vajíčková pěna, rajče, kakao  


 

Pátek:   Ranní svačina:        chléb, pěna z ovesných vloček, ovoce, inka

21. 12. Oběd:                      polévka vánoční bramboračka

                                            segedýňský guláš, chléb, čaj 

            Odpolední svačina: vánočka s povidlovým máslem, bikava                

 

                                               DOBROU CHUŤ!

 

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ