Menu

pracoviště Družba

Jídelníček

10. - 14. 5. 2021

 

Pondělí: Ranní svačina:      chléb, tuňková pěna, ovoce, inka

10. 5.       Oběd:                 polévka česnečka s bramborem

                                          ryba v bylinkovém těstíčku, brambory,

                                          salát, čaj

            Odpolední svačina: rohlík, máslo, med, kakao


 

Úterý:  Ranní svačina:       chléb, pěna z pečené ryby, ovoce, čaj

11. 5.   Oběd:                    polévka žampionový krém s krutonky

                                         sekaná z vepřového masa, kapusta, chléb, čaj

         Odpolední svačina:  jablkový domácí štrůdl, malkao


                                                    

Středa:  Ranní svačina:       chléb, kuřecí pomazánka, ovoce, čaj

12. 5.    Oběd:                     polévka bulharská

                                           krupice s grankem, čaj

           Odpolední svačina:  veka, máslo, vejce, kápie, čaj


 

Čtvrtek: Ranní svačina:    jogurt s rohlíkem, ovoce, čaj

13. 5.     Oběd:                  polévka z hlávkového zelí s klobásou

                                         kuřecí maso na smetaně, těstoviny, čaj

         Odpolední svačina:  dalamánek, tvarohová pěna, ředkvička, mléko  


 

Pátek:   Ranní svačina:      chléb, pomazánka z mrkve, ovoce, inka

14. 5.    Oběd:                    polévka kuřecí s masem a nudlemi

                                          vepřové maso na paprice, rýže, salát, čaj

          Odpolední svačina:  vánočka, máslo, džem, kakao

 

                                            DOBROU CHUŤ!

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ