Menu

Jídelníček

22. - 26. 4. 2019

 

Pondělí: Ranní svačina:      

22. 4.    Oběd:                     VELIKONIOCE                                                               

            Odpolední svačina: 


 

Úterý: Ranní svačina:       chléb, tuňáková pěna, ovoce, inka

23. 4. Oběd:                      polévka rajčatová s ovesnými vločkami

                                         hrášek na smetaně, brambory, vejce, čaj 

         Odpolední svačina:  chléb, pěna z taven. sýrů, ředkvička, mléko


                                                    

Středa:  Ranní svačina:      chléb, pěna z hovězího masa, ovoce, čaj

24. 4.   Oběd:                     polévka fazolová s párkem

                                          žemlovka s jablky, čaj

           Odpolední svačina: veka, máslo, šunka, sýr, kedluben, čaj


 

Čtvrtek: Ranní svačina:      chléb, zeleninová pěna, ovoce, granko

25. 4.   Oběd:                     polévka kuřecí vývar s játrovými nočky

                                         vepřové pečené maso, brambory, zelí, čaj 

         Odpolední svačina:  rohlík, pažitkové máslo, červená kápie, mléko


 

Pátek:   Ranní svačina:        chléb, pěna z vepř. peč. masa, ovoce, caro

26. 4.   Oběd:                      polévka gulášová 

                                            srbské rizoto s vepřovým masem, salát, čaj

           Odpolední svačina:   vánočka, máslo, džem, kakao              

                        

                                               DOBROU CHUŤ!

 

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ