Menu

Jídelníček

21. - 25. 5. 2018

 

Pondělí: Ranní svačina:       chléb s pěnou z tresčích jater, ovoce, kakao

21. 5.    Oběd:                     polévka zeleninová s pohankou

                                           treska zapečená se špenátem, brambory,

                                           mrkvový salát, čaj 

            Odpolední svačina: rohlík s taveným sýrem, ředkvičky, inka 


 

Úterý: Ranní svačina:       chléb s pomaz. z pečeného filé, ovoce, granko

22. 5. Oběd:                     polévka rajčatová s ovesnými vločkami

                                        sekaná, kapusta, chléb, čaj 

        Odpolední svačina:  perník domácí litý, bikava 


 

Středa:  Ranní svačina:       jogurt, cereální kuličky, ovoce, čaj

23. 5.    Oběd:                     polévka bulharská

                                           krůtí maso s brokolicí, těstoviny,

                                           okurkový salát, čaj 

            Odpolední svačina: bageta s vaječnou pěnou, paprika, mléko 


 

Čtvrtek: Ranní svačina:       chléb s pěnou z vepřového masa, ovoce, čaj

24. 5.    Oběd:                     polévka čočková

                                            kuskusová kaše s ovocem, čaj

                 Odpolední svačina: dalamánek s máslem, plátkovým sýrem,

                                            rajče, čaj 


 

Pátek:   Ranní svačina:        chléb s vločkovou pomazánkou, ovoce, caro

25. 5.    Oběd:                      polévka hovězí vývar s drožďovými nočky

                                            vařené hovězí maso, hrášek na smetaně,

                                            brambory, čaj  

           Odpolední svačina:  veka s nutelou, kakao  

 

                                               DOBROU CHUŤ!

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ