Menu

Jídelníček

18. - 22. 2.  2019

 

Pondělí: Ranní svačina:      chléb, tuňáková pěna, ovoce, inka

18.2.     Oběd:                     polévka špenátová s pohankou

                                           treska pečená na zelenině, brambory,

                                           červená řepa, čaj 

            Odpolední svačina: veka, česnekové máslo, rajče, kakao 


 

Úterý: Ranní svačina:        chléb, játrová pomazánka, ovoce, čaj

19. 2.  Oběd:                      polévka čočková

                                          buchtičky s krémem,  čaj

         Odpolední svačina:  chléb, máslo, plátkový sýr, kápie, čaj


 

 Středa:  Ranní svačina:      chléb, pěna z ovesných vloček, ovoce, malkao

20. 2.     Oběd:                   polévka vývar z vepř. kostí s kroupami

                                           sekaná z vepř. masa, kapusta, chléb, čaj

           Odpolední svačina: sladký rohlík, granko


 

Čtvrtek: Ranní svačina:      chléb, babiččina pomazánka, ovoce, mléko

21. 2.    Oběd:                    polévka česnekačka s bramborem

                                          hovězí roštěnka, rýže, celerový salát, čaj   

          Odpolední svačina:  chléb, vajíčková pěna, caro


 

Pátek:   Ranní svačina:        kukuřičné lupínky, mléko, ovoce

22. 2.   Oběd:                      polévka drožďová s vejci

                                           králík na smetaně, žemlový knedlík, čaj

           Odpolední svačina: bageta, tavený sýr, kedluben, mléko 

 

                                               DOBROU CHUŤ!

 


 

NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014  ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.

ALERGENY V POTRAVINÁCH                                                                                                  Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci  imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.                                                                   Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.                               Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU                                                                                                               1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich                                                                          2. Korýši a výrobky z nich                                                                                                      3. Vejce a výrobky z nich                                                                                                          4. Ryby a výrobky z nich                                                                                                        5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní                                                                        6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                                                                      7. Mléko a výrobky z něj                                                                                                            8. Skořápkové plody a výrobky z nic                                                                                          9. Celer a výrobky z něj                                                                                                       10. Hořčice a výrobky z ní                                                                                                    11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                                                                     12. Oxid siřičitý a siřičitany                                                                                                 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                                                                     14. Měkkýši a výrobky z nich

TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ